Nalewka z czarnych porzeczek

Składniki:
  • ½ kg dojrzałych owoców czarnej porzeczki
  • ½ l spirytusu
  • ¼ l wódki
  • 400 g cukru (200 g cukru i 250 g miodu)
Sposób przygotowania: Porzeczki przebrać, opłukać na sicie zimną wodą, osuszyć, wsypać do butli. Zalać wódką i spirytusem, dobrze zakorkować. Postawić w ciepłym miejscu na 4 - 6 tygodni, co kilka dni wstrząsnąć, by owoce dobrze się zmacerowały. Nastaw zlać do butelki przez lejek z watą lub gazą. Do pozostałych owoców wsypać cukier (wlać miód) i dobrze wymieszać. Pozostawić w ciepłym miejscu, do rozpuszczenia cukru. Powstały syrop zlać do otrzymanego poprzednio nastawu. Nalewkę można przy tym doprawić, jeśli chcemy mniej słodką, dodać tylko część syropu, jeśli uznamy za mało słodką - dosłodzić, za słabą - dodać spirytusu, za zbyt esencjonalną dodać wódki. Resztę syropu i owoce można zużyć zalewając wódką. Otrzymamy trochę mniej wykwintny rodzaj nalewki lub likieru. Nalewkę po doprawieniu pozostawić do sklarowania, po czym zlać płyn znad osadu. Nalewka porzeczkowa im dłużej stoi tym jest smaczniejsza.