Ratafia owocowa

Składniki:
  • 25 dag rodzynek
  • 25 dag fig
  • 25 dag suszonego głogu
  • 1 l wódki czystej
Sposób przygotowania: Wczesną wiosną do dużego gąsiora wsypać 25 dag rodzynek, fig i suszonego głogu, zalać wódką czystą i zostawić żeby się macerowały. Następnie od wiosny do jesieni dosypujemy po ½ kg różnych owoców w kolejności, w jakiej dojrzewają, usuwając z nich pestki i każdą ich partię zalewając szklanką spirytusu zmieszanego ze szklanką czystej wódki. Zimą zlać płyn znad owoców i doprawić syropem cukrowym, dając na 1 l nastawu szklankę cukru ugotowanego w szklance wody. Spróbować i w zależności od indywidualnych upodobań i przeznaczenia trunku, dodać cukru lub spirytusu. Przelać płyn do butelek i pozwolić mu dojrzewać do wiosny