Ratafia wiśniowa

Składniki:
  • 2½ kg wiśni
  • 2 l spirytusu
  • 1½ l wódki czystej
  • 30 dag cukru
Sposób przygotowania: Czarne, soczyste wiśnie opłukać, usunąć z nich pestki, wsypać do gąsiorka dodać obrane z szypułek i opłukane porzeczki. Do drugiego, mniejszego naczynia wsypać 1 szklankę opłukanych pestek wiśniowych. Spirytus zmieszać z wódką, dwiema szklankami roztworu zalać pestki, resztę wlać do gąsiorka z owocami. Zamknąć szczelnie i odstawić na dwa miesiące co kilka dni wstrząsając naczyniami. Następnie zlać płyn znad pestek, zmieszać z płynem z owoców i dolać ½ l ostudzonego syropu zrobionego z niewielkiej ilości wody i 30 dag cukru. Wlać do butelek i odstawić na dwa miesiące. Z części tak sporządzonej nalewki można zrobić likier. Odlać 1 l świeżej nalewki, dodać bardzo gęsty syrop zrobiony z 25 dag cukru oraz 5 kropli olejku waniliowego i kropli cynamonowego. Wlać do butelek, do których wrzucić po jednym goździku i odstawić na dwa miesiące. Pozostałe z nastawu owoce można wycisnąć w woreczku lnianym, a uzyskany płyn wymieszać ze spirytusem w stosunku 1:1, dosłodzić gęstym syropem do smaku i dodać dwa kieliszki rumu. Po dwóch miesiącach przefiltrować przez gęste sitko i watę.