Wino jabłkowe mocne II

Składniki:
  • 10 kg jabłek
  • ½ kg jarzębiny
  • ½ kg jabłuszek rajskich lub ½ kg tarniny
  • 3 kg cukru
  • 20 g kwasku cytrynowego
  • 5 g pożywki do drożdży
  • 1 paczka drożdży winiarskich rasy tokaj
  • 4 l wody
Sposób przygotowania: Drożdże wsypać do czystej, wyparzonej butelki o objętości ⅛ - ¼ l, zalać przegotowaną i ostudzoną wodą, zatkać butelkę kłębkiem płótna i pozostawić w temperaturze pokojowej. Nazajutrz wsypać łyżeczkę cukru i drobinę pożywki dla drożdży, wymieszać i nadal trzymać w umiarkowanym cieple. Po dwóch, trzech dniach zawartość butelki zacznie poruszać się, w płynie ukażą się banieczki powietrza, a na powierzchni piana. Drożdże są wówczas gotowe do rozpoczęcia pracy z owocami. Owoce umyć, zmiażdżyć, ewentualnie przetrzeć przez duże sito, (z tarniny usunąć przedtem pestki). Wlać moszcz do gąsiora, dodać 3 1 ostudzonego syropu zrobionego z 2 kg cukru oraz 3g pożywki, po tygodniu dolać jeszcze 1 l syropu zawierający 1 kg cukru. W razie potrzeby uzupełnić przegotowaną wodą do objętości 101 i do tak sporządzonego nastawu wlać pracujące w butelce drożdże. Gąsior zawiązać płótnem, a po kilku dniach, gdy płyn przestanie się burzyć, zakorkować szczelnym korkiem z rurką fermentacyjną. Po kilku tygodniach, gdy fermentacja ustaje i płyn zaczyna się klarować, ściągnąć go wężykiem gumowym znad osadu, osad usunąć, a gąsior wypłukać i z powrotem wlać do niego młode wino, znów zamykając szyjkę korkiem z rurką fermentacyjną. Tak powinno ono dofermentować i dojrzeje przez kilka miesięcy w temp. 15 - 17°C, po czym wino ściągnąć wężykiem spróbować, ewentualnie doprawić bardzo gęstym syropem cukrowym na wino deserowe, wlać do butelek, zakorkować i odłożyć do leŜakowania Jest już gotowe do spożycia.